• Élj a mának! Beszámolunk: A Dal, első elődöntő

  2013-02-02 00:00:00

  Ahogy facebookon megígértük, megnéztük A Dalt, vagyis az Eurovíziós dalfesztivál magyarországi első elődöntőjét. Live blogoltunk, nézzük, mit éltünk át. A poszt alá jöhetnek a ti kommentjeitek is!


   

   

  20:18 - Novodomszky Éva ruhája fodros lila műselyem, borzalmas. Gundel Takács Gáboré meg unalmas. Nem mertek rá lila öltöny adni, úgyhogy az ing lett lila. Merész.


  Van ilyen együttes, hogy Mrs. Columbo. Az egyik versenyző Palcsó Tamás. Pedig elolvastuk, kik kerültek a 30 előadó közé, de ez most szíven ütött minket.


  A zsűri: Rúzsa Magdi, Walkó Csaba, Csiszár Jenő, Rákay Philip, Rakonczai Viktor.


  20:20 - Most megtudhattuk, hogy Rakonczai Viktor és Rúzsa Magdi Artisjus-díjas művészek. Ezt vajon mi alapján osztják? Hogy ki bírta megállni, hogy illegálisan letöltsön egy albumot? Igazából nem szeretnénk tudni.

   


  20:22 - Szexista humorizálás. Magyarország, 2013.


  Buda Márton, 3. műsorvezető, Gundinak szólítja Gundel Takács Gábort.

   


  20:23 - Itt is az első dal, Fehér Zoltán - Nincs baj, tűz van! A pop, rock, R'n'B műfajokat próbálják "visszahozni". Csak mi nem számítottunk arra, hogy ez playback lesz? Fehér Zoltán úgy énekel, ahogy beszél. Lebénult rockabilly stílus, hiába a háttérben vetített lángnyelvek. Nagyon is van itt baj.


  Értékelésünk: 10/2


  Csiszár szerint olyan volt, mint a Jet Are You Gonna My Girl-je. Igen, kihagyta a "Be"-t.


  Rákay Philip első mondatában máris elhangzott a haza szó. Walkó Csaba Ricky Martint emlegeti. Nekik miért nem szólt senki, hogy nyugodtan előbújhatnak a rejtekhelyükről, mert már elmúltak a 90-es évek.


  Zsűri: 50/37  20:31 - Jön a Mrs. Columbo, az énekesnő Galambos Dorina.


  Meg akarják mutatni, milyen a "dzsessz napos oldala".


  Elkezdődött. Nem vagyunk dzsessz szakértők, de abban biztosak vagyunk, hogy amit hallunk, az nem az. A sok pápápápápázástól sem lesz az. "Színes lepke", "napfényes nyár", "kürtőskalács". Nem mintha bánnánk, de ez a dal olyan mintha el sem kezdődött volna, viszont már vége is lenne.

   


  20:35 - Rúzsa szerint Dorina egyéniség, és ez a dal sláger. Rákay szerint ez egy "lounge-os, veretes dal". Csiszár megállapítja, hogy ez egy hamisítatlan csajos dal. Az együttes egyetlen férfi tagja kínosan nevet.


  Értékelésünk: 10/2


  Zsűri: 50/38

   


  20:39 - Baricz Gergő. Elmondása szerint Erdélyben írta angolul egy lánynak. Coelho szintű ars poetica és bevezető kisfilm. Baricz zakóján tollas válldísz. Nem értjük, bár valószínűleg ő sem.

   


  20:42 - Csiszár a Snow Patrolt emlegeti. Vajon a 2000-es évek elején nyílt ki éppen a poplexikon? Walkó Yoda-szerű szintaktikával alkotja a mondatokat.


  Értékelésünk: 10/4


  Zsűri: 50/43

   


  20:45 - Bogi - Tükörkép. Ő egy 15 éves lány. A bemutatkozó filmben kimondja azt, hogy "fiatalos lendület". Lehet bármi lehangolóbb egy fiataltól? Nem bírunk rájönni, melyik külföldi slágert utánozza a szám, de ez egy koppintás. Bogi olyan A Dal-nak, mint a piros ruhások a Star Treknek: valakinek meg kell halni, illetve valakinek ki kell esni azonnal. Annyira hamis, hogy még a stúdió verzióban se tudják kijavítani.

   


  20:49 - Csiszár nem bírta elsőre kimondani, hogy Austin Powers. Egyáltalán hogy jött ez ide? Hagyjuk.


  Értékelésünk: 10/3


  Zsűri: 50/37

   


  20:53 - Palcsó Tamás. Bevezetőben idézi a nagypapáját: "kisunokám, az élet a pillanatok sora, de mindig csak az adott pillanat áll rendelkezésedre..." Bevalljuk, itt elvesztettük a fonalat.


  (Közben a kisfilmek alapján tartsunk egy összefoglalót: a mának kell élni és gyerekként kell örülni mindennek.)


  Palcsó mintha R'n'B-ben és soulban akarna nyomulni. Jacksonos: húúú! pörgéssel egybekötve.

   


  20:56 - Rakonczai szerint Palcsó nem elég laza. Rúzsa Magdi: "a dal gyenge" (Ne ijdejen meg senki, eláruljuk, hogy SENKI nem kapott 7 pontnál kevesebbet.)


  Értékelésünk: 10/2


  Zsűri: 50/35

   


  21:03 - Background - Neonzöld. Kisfilm: "merni kell nagyot álmodni" Már bánjuk, hogy nem kezdtük el számolni a közhelyeket, mert ehhez most már késő van.


  A színpadon egy KEYTAR, megy a pittyogás. Ez a második olyan produkció, ami hallhatóan koppintás. A szövegben elhangzik a "ne parázz" kifejezés. Random Apám beájulna szövegrészletek összeollózva? Már most megjósoljuk, hogy azt fogják mondani, nagyon modern hangzás.

   


  21:06 Rúzsa: "érdekes hangszerelés" Csiszár: DUBSTEP. Tulajdonképpen ezek után ki is kapcsolhatnánk, de mi kitartunk. Rakonczai szerint ezzel a műfajjal van a legtöbb macera.


  Értékelésünk: 10/2


  Zsűri: 50/35

   


  21:11 - Gyurcsík Tibor - Örök harc. Klopfoló jellegű lábdob. Stinges bevezetés, eurodance-es folytatás. Most vettük észre, hogy piros LED-es zakója van. Bejön egy lány rappelni. Hát nem egy Azealia Banks. Elhangzik benne az, hogy "Föld nevű planétán". De már el is tűnt.

   


  21:14 - Rákay hosszan mentegetőzik, mielőtt elkezdene Gyurcsík tekintetéről beszélni. Rúzsa a rappelős részt átgondolná. Walkó megvédi az MC-t: "dekoratív hölgy, szépen rázta a popsiját" Kérjük a panaszkönyvet.


  Értékelésünk: 10/3


  Zsűri: 50/41

   


  21:19 - Keresztes Ildikó - Nem akarok többé játszani. "Furcsa, kicsit fanyar, őszinte, hiteles, leginkább mély" - állapítja meg magáról az énekesnő.

   


  21:22 - Az eddigi legnagyobb taps. Keresztes meg is hatódott magától. Rákay részéről elhangott az alázat szó. Facebook-jellegű "szépek vagytok" képaláírások elevenednek meg, megy az oda-vissza dicsérés.


  Értékelésünk: 10/3


  Zsűri: 50/47

   


  21:26 - Rácz Gergő - Állj mellém. Kezd úgy tűnni, hogy minden dal szövegét Geszti írta. Coelho visszatér: "egyedi vagy". A háttér kórusnak kicsit Vidám Vasárnap jellege van, de legalább lelkesek. Hátul állnak a lépcsőn, mintha mondták volna nekik, ti maradjatok csak ott, annak ellenére, hogy a felét ti éneklitek.

   


  21:30 - Walkó: "az egyik legerősebb dal" Csiszár: "hook", "mainstream".

   


  Értékelésünk: 10/01


  Zsűri: 50/45

   


  21:33 - Agárdi Szilvia és Pál Dénes - A szíveddel láss. Világtalan énekesnő, a bemutatkozó kisfilm és a dalszöveg is tele van vakság utalásokkal. Most már tuti, hogy ezeket valaki megírta. Ez konkrétan egy hangzavar. Kellemetlen hallgatni, kellemetlen nézni, zavarbaejtő előadás.

   


  21:37 - Rákay szerint "KATARTIKUS élmény" volt. Mindenki meg van hatva. Mi más miatt sírunk.

   


  Értékelésünk: 10/01


  Zsűri: 50/48  Megvan az első három továbbjutó (Keresztes, Rácz, Agárdi-Pál), mostantól lehet sms-ben szavazni.


  Hujber Ferenc neve hallatára magunkhoz térünk. Hamarosan ő is fellép.


   


  21:59 - Hien és a Fool Moon - Olivia Newton John dalt ad elő.

   


  22:06 - Gundel Takács szóviccel. Egyre rosszabb a kedvünk.

   


  Harmadjára mutatják, mit lehet nyerni, ha szavazunk smsben (utazásokat). Mi hivatásból vagyunk itt, szóval mindegy, de ez a gyopárosfürdői üdülés tényleg itt tudja tartani a nézőket?

   


  22:08 - Hujber és egy másik férfi Karel Gott dalt ad elő. 2013, élő adás. Csillogó zakók, Saskabaré szint. Ez nagyjából annyira vicces, mint a cirkuszban a bohóc-szám.


  Így a végefelé járva megállapítjuk, ez a műsor olyan, mint egy hatalmas small talk, ami akkor keletkezik, amikor összetalálkozunk valakivel, akivel nem akarunk konfrontálódni, úgyhogy maradunk az üres dicséreteknél.

   


  22:18 - A közönség továbjuttatta: Bariczot, Gyurcsíkot és Palcsót.


  Most akkor ki is derült, a nézők 100%-a nő.

   

   


  Köszönjük a figyelmeteket, ha minden jól megy, jövő héten ugyanitt!


  Címkék: műsor, live blogging, m1, a dal
  Szerintetek
  0/10
Tovább a falamra